Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Giftighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner. Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik. AKUTT DØDELIGHET⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Amfetamin regnes som lite dødelig ved overdose, og forholdet mellom en moderat rusdose og en dødelig dose ligger trolig rundt 1:100 for en normal, frisk voksen. En amfetaminoverdose kan imidlertid være skadelig for kroppens organer, og personer med dårlig hjerte kan tåle langt mindre enn andre. Amfetaminoverdose fører i tillegg ofte til psykosereaksjoner som kan resultere i utagerende atferd til skade for brukeren selv eller andre.
GIFTIGHET OVER TID⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Amfetamin er lite skadelig for kroppens organer i lave doser. Overdrevet bruk øker imidlertid risikoen for hjerteinfarkt, men risikoen er ikke like høy som ved bruk av kokain. Mens metamfetamin tilsynelatende er direkte giftig for hjernen, er dette ikke dokumentert for amfetamin. Høye doser amfetamin kan likevel trolig skade hjernen indirekte via oksidativt stress fra store mengder frigjorte signalstoffer. Dette skjer lettere ved høy kroppstemperatur, og man bør justere aktivitetsnivå, bekledning og romtemperatur ved bruk av amfetamin i høye doser.
Overdrevet amfetaminbruk er forbundet med feil- og underernæring, da amfetamin undertrykker sultfølelsen. Mange får i tillegg dårlig tannhelse på grunn av munntørrhet. Regelmessige brukere bør være påpasselige med å få i seg ekstra næringsrik mat og drikke når de først spiser, og bruke fluortabletter/fluorskyll og munntørrhetsdrops for å ivareta god munnhygiene.
AVHENGIGHET ⦿⦿⦿⦿⦾ (Høy risiko)
Amfetamin aktiverer hjernens belønningssenter og regnes som sterkt vanedannende. Den lengre virketiden og forskjeller i virkemekanisme gjør det trolig mindre vanedannende enn kokain, men risikoen for avhengighet vil likevel variere med dosering, bruksmåte, bruksfrekvens, inntaksmåte og individuell sårbarhet. Høye doser, hyppig bruk og hurtigvirkende inntaksmåter (injisering, røyking, sniffing eller inntak via endetarmen) gir høyere avhengighetsrisiko. Personer med dårlig impulskontroll, ADHD eller traumehistorikk er mer utsatt for å bli avhengige, og samtidig bruk av tobakk/nikotin øker trolig risikoen.
Bruk av amfetamin i lave doser fører normalt ikke til avhengighet, men det er mulig å oppleve nedsatt humør og energinivå i en periode etter langvarig hyppig bruk. Høye doser gir både en kraftigere belønningseffekt og en hardere
nedtur som gjør det fristende å ta mer for å føle seg bedre. Disse effektene er kraftigst ved injisering og røyking, og også noe kraftigere ved sniffing eller inntak via endetarmen enn ved svelging. Ved avhold etter langvarig, tung amfetaminbruk vil abstinenssymptomer kunne inntreffe cirka et døgn etter siste dose og vare i 3-4 uker. Det er da ikke uvanlig å oppleve angst, russug, nedstemthet, utslitthet, økt apetitt, rastløshet, manglende motivasjon og både søvnløshet og søvnighet. Symptomene er som oftest verst den første uken. Risikoen for avhengighet er noe lavere ved bruk av amfetamin enn ved bruk av metamfetamin, og abstinenssyndromet er tilsynelatende noe mildere.
Mange amfetaminbrukere bruker beroligende stoffer for å dempe nedturen og få sove. Disse kan gjøre brukeren sløv dagen derpå, slik at det blir nødvendig å ta mer amfetamin for å fungere. Slik kan man ende opp med å bruke både stimulerende og beroligende midler i det daglige, og mange utvikler samtidig avhengighet av f. eks. benzodiazepiner eller GHB ved langvarig amfetaminbruk.
KOGNITIVE PROBLEMER⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Amfetamin er kjent for å kunne gi rusutløste psykoser, men risikoen avhenger i stor grad av dosering og bruksmønster. Det er i utgangspunktet liten risiko for alvorlige psykiske problemer ved bruk i lave doser og tilstrekkelig søvn, men enkelte kan oppleve angst, irritabilitet, følelse av overlegenhet, tvangspreget atferd, endringer i sexlyst og rastløshet. Noen kan imidlertid utvikle depresjon ved regelmessig bruk av amfetamin i medisinske doser, og spesielt sårbare individer kan bli psykotiske. Ved bruk i høye doser, og særlig dersom bruken over lengre tid går på bekostning av søvn, kan akutte psykotiske reaksjoner forekomme også blant individer uten spesiell sårbarhet. Risikoen for psykose er tilsynelatende høyere ved svært hurtigvirkende inntaksmåter som injisering eller inntak via endetarmen.
UØNSKEDE HENDELSER⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Det kan være fristende å bruke amfetamin til å yte mer i det daglige. Dette gjør at man lett overstiger sin naturlige arbeidskapasitet og nedprioriterer søvn, hvilket over tid kan føre til utbrenthet. De som bruker amfetamin til prestasjonsfremmende formål regelmessig, bør derfor ideelt sett sørge for mer søvn og hvile enn de vanligvis ville ha behov for, og ta lengre pauser fra stoffet med jevne mellomrom for å restituere fullstendig og unngå toleranseutvikling.
Amfetaminets aktivering av belønningssenteret gir forsterket mestringsfølelse. Dette kan svekke evnen til feilkontroll og selvkritikk og føre til forhastede eller uansvarlige avgjørelser. Det kan også gjøre brukeren mindre oppmerksom på egne og andres behov. Hvis man bruker amfetamin i det daglige til medisinske eller prestasjonsfremmende formål, bør man
senke dosen hvis man føler seg uvanlig tilfreds eller på noen måte ruset. De som bruker amfetamin sporadisk til slike formål, bør ikke ta mer enn halvparten av dosene beregnet på tilvente medisinske brukere som bruker stoffet hver dag.
INTERAKSJONER⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Amfetamin bør ikke kombineres med rus- eller legemidler som har betydelig
MAOI-aktivitet, dvs. stoffer som hemmer enzymet
monoaminoksidase. Dette gjelder først og fremst rusmidlene
ayahuasca og
changa (hvor det psykedeliske stoffet DMT kombineres med et MAOI-stoff for forlenget virkning), stoffer i
2C-T-serien og atypiske antidepressiva som
fenelzin og
moklobemid. Slik kombinasjon kan føre til serotonergt syndrom, en potensielt livstruende tilstand hvor serotoninnivåene i hjernen blir for høye.
Man bør unngå å kombinere amfetamin med andre
sentralstimulerende, da dette gir økt risiko for overoppheting og skade på hjernen. Kombinasjon med
sentraldempende kan utsette en overdose av det sentraldempende stoffet til virkningen av amfetamin går ut. Man bør derfor være oppmerksom på dosering dersom man bruker sentraldempende mens man er påvirket av amfetamin, særlig på "nedturen" (slutten av amfetaminrusen). Kombinasjon av amfetamin med
tramadol frarådes, da det trolig kan føre til anfall.
Kombinasjon av amfetamin med
cannabis ser ikke ut til å være spesielt skadelig, men kan føre til forvirring og angst under rusen, eventuelt psykosereaksjoner dersom man er sårbar for dette. I den grad man bruker amfetamin til tross for hjerteproblemer, bør denne kombinasjonen unngås – ettersom den kan gi kraftig pulsøkning.
Kombinasjon av amfetamin med
psykedelika eller
dissosiativer er som regel ikke problematisk så fremt man vanligvis tåler rusmidlene godt hver for seg. Dosene bør imidlertid reduseres, ettersom rusvirkningen kan være gjensidig forsterkende. Unngå å innta psykedelika på "nedturen" fra amfetamin, da det vil kunne prege opplevelsen negativt.
Se
Felleskatalogen for en detaljert liste over interaksjoner mellom amfetamin og lovlige legemidler.