Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Skadelighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner.
Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik.
AKUTT DØDELIGHET ⦿⦿⦿⦾⦾
(Moderat risiko)Ved bruk av GHB er det liten forskjell mellom en rusgivende dose og en søvndyssende dose. Dødelig forgiftning er likevel uvanlig så lenge GHB ikke kombineres med andre rusmidler, selv om rene GHB-dødsfall har forekommet [17,23]. Orale doser på 100 milligram GHB per kg kroppsvekt og intravenøse doser på 70 mg per kg er blitt gitt uten negativ effekt på vitale funksjoner, og i tidlige forsøk med GHB som narkosemiddel skal opptil 140 mg per kg ha blitt intravenøst [16,20-22]. GHB er også blitt brukt som narkosemiddel på barn uten behov for oksygentilførsel eller ventilering, tross kombinasjon med opioider [27].
Selv om svært høye doser kan føre til pustestans, har GHB normalt ingen negativ effekt på respirasjon i de doser som brukes medisinsk til søvn eller narkose [15,19,22]. GHB gjør at man puster langsommere, men også dypere, slik at det samlede pustevolumet og oksygenopptaket opprettholdes [8,15,16]. I dyreforsøk ses denne mekanismen helt til dosen nærmer seg dødelig nivå, men den svikter raskt ved kombinasjon med alkohol i både dyreforsøk og kliniske forsøk med mennesker [9,11,24]. Samme fenomen ses også ved kombinasjon med ketamin i dyreforsøk [26].
Marginen mellom bevisstløshet og pustestans blir trolig mindre ved toleranseutvikling, siden det utvikles mindre toleranse for den respirasjonsdempende virkningen enn for den søvndyssende virkningen [10]. Høye doser er også forbundet med ikke-lineær forbrenning og høyere risiko for akkumulering i blodet ved gjentatt dosering [3]. Personer som bruker høye doser på grunn av toleranseutvikling, er da antakelig mer utsatt for både overdoser og dødelige utfall [22].
GHB-overdoser medfører ofte at man blir umulig å vekke. Selv om man puster godt, kan man da dø hvis man havner i en stilling der luftveiene blokkeres. Det er også fare for å bli kvalt av oppkast hvis man ligger på ryggen, ettersom det er relativt vanlig å kaste opp – særlig ved kraftige overdoser eller kombinasjon med alkohol [21,24]. Personer som har sovnet etter å ha tatt for mye GHB, bør derfor alltid legges i sideleie og overvåkes nøye. Hvis det er usikkert om de har inntatt alkohol eller andre sentraldempende i tillegg til GHB, eller hvis de begynner å puste langsommere enn åtte ganger i minuttet, bør man alltid ringe 113.
GHB-overdoser behandles normalt ikke med motgift, og i de fleste tilfeller er det heller ikke nødvendig å intubere eller ventilere pasientene selv om flere rusmidler er inntatt [17]. MCT-inhibitorer som diklofenak er imidlertid blitt brukt til å reversere virkningen i dyreforsøk, og sentralstimulanten doksapram er blitt brukt til å motvirke sentraldempingen hos minst én komatøs pasient [9,12,13]. I noen brukermiljø brukes også amfetamin til å vekke folk fra GHB-overdoser, men dette er risikabelt [6].
SKADELIGHET OVER TID⦿⦿⦾⦾⦾
(Lav risiko) GHB finnes naturlig i menneskekroppen og er lite giftig for kroppens organer. Rottestudier har riktignok påvist nevrotoksisitet ved administrering av lave doser over lang tid, men denne effekten ses ikke ved høyere doser, og det er uklart om funnene er overførbare til mennesker. GBL og 1,4-butandiol er tilsynelatende også lite giftige for kroppens organer, selv om 1,4-butandiol har skadelige metabolitter med kort levetid. GHB fra det illegale markedet kan likevel inneholde lut (kaustisk soda) fra produksjonsprosessen, hvilket er etsende. Produkter med innhold av GBL eller 1,4-butandiol kan også være tilsatt andre kjemikalier.
AVHENGIGHET ⦿⦿⦿⦾⦾
(Moderat risiko) GHB kan være mer fristende å bruke ofte enn alkohol, da det gir mye mindre bakrus og god søvn i tillegg til å være lite skadelig for kroppens organer. Ved svært hyppig bruk kan man imidlertid utvikle absintenser som likner abstinensene fra alkohol. Et mildt abstinensforløp kjennetegnes av irritabilitet, angst, søvnløshet og skjelving, mens psykoser og epileptiske anfall kan ses ved kraftigere abstinenser. Det er derfor svært viktig at man trapper ned gradvis over noen uker hvis man har utviklet avhengighet av GHB og ønsker å slutte. Ved medikamentell nedtrapping kan det være nødvendig å bruke baklofen i tillegg til benzodiazepiner [1].
KOGNITIVE PROBLEMER ⦿⦿⦾⦾⦾
(Lav risiko) En rekke studier finner at bruk av GHB som sovemiddel er forbundet med forbedret kognitiv fungering [25]. Dette skyldes trolig effekten GHB har på søvnkvalitet, men taler også imot at GHB har vesentlige negative effekter på kognisjon [25]. I disse studiene ble GHB imidlertid brukt to ganger per natt. Tar man kun én dose, risikerer man å få for
lite søvn selv om søvnkvaliteten er god, da stoffet får en mer sentralstimulerende virkning etter noen timer. Dette kan føre til kognitive problemer over tid.
Ikke-dødelige GHB-overdoser kan gjøre kumulativ skade på hjernen som følge av surstoffmangel, typisk ved ufrie luftveier eller bruk av flere sentraldempende.
UØNSKEDE HENDELSER ⦿⦿⦿⦿⦿
(Svært høy risiko)På grunn av den høye risikoen for å sovne eller falle i midlertidig koma, medfører bruk av GHB en betydelig fare for å bli utsatt for seksuelle overgrep, ran eller andre former for utnyttelse. I kaldt vær eller i forbindelse med bading er det også fare for å fryse ihjel eller drukne. Man bør derfor ikke bruke GHB på utrygge steder eller med personer man ikke er trygg på, og man bør alltid ha noen til å passe på i tilfelle man sovner.
GHB hemmer impulskontrollen og kan føre til grenseoverskridende atferd, spesielt i kombinasjon med andre rusmidler. Særlig sentralstimulerende kan motvirke den søvndyssende effekten og forsterke den oppkvikkende effekten, slik at man fortsatt er våken og i stand til å gjøre ting når man har tatt for mye GHB. Mange opplever imidlertid at GHB gir en mer klartenkt rus enn alkohol, og personer påvirket av GHB kan være mentalt til stede selv holder på å sovne.
GHB påvirker motorikk og koordinasjon i høyere doser. Dette gir økt risiko for ulykker i situasjoner hvor kroppskontroll og balanse er avgjørende.
GHB kan utløse anfall hos personer med epilepsi og er derfor kontraindisert til bruk som sovemiddel hos pasienter med denne diagnosen.
INTERAKSJONER ⦿⦿⦿⦿⦿
(Svært høy risiko) Kombinasjon av GHB med alkohol eller andre sentraldempende fører lett til overdose, med fare for oppkast og kvelning, og kombinasjon med alkohol kan også føre til respirasjonsdemping og surstoffmangel ved en overdose [18,11]. Denne faren gjør seg også gjeldende ved kombinasjon med dissosiativer som ketamin [26]. Det er uklart om GHB forsterker opioiders respirasjonsdempende virkning, da GHB er blitt brukt til narkose i kombinasjon med opioider uten nedsatt oksygenmetning eller behov for intubering [35]. Høye opioiddoser bør likevel aldri kombineres med noe stoff som kan føre til bevisstløshet, siden opiodet da kan føre til pustestans.
Sentralstimulerende stoffer motvirker GHBs sentraldempende virkning helt til de slutter å virke. Dette kan føre til at man tar mer GHB enn man hadde tålt uten det sentralstimulerende stoffet, og dermed får en overdosereaksjon når GHB-virkningen plutselig merkes for fullt. Denne risikoen er særlig høy ved bruk av kortvarige sentralstimulerende, som for eksempel kokain eller enkelte katinonanaloger, men også når GHB inntas mot slutten av den sentralstimulerende rusen.
For å se hvilke lovlige legemidler som potensielt kan interagere med GHB, kan du sjekke
Felleskatalogen. Merk at GBL og 1,4-butandiol kan interagere annerledes enn GHB med visse stoffer, da de brytes ned til GHB av enzymer som ikke er involvert i nedbrytning av GHB. Disse interaksjonene er ikke fullstendig kartlagt.