Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Giftighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner.
Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik.
AKUTT DØDELIGHET
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Det er vanskelig å fastslå en dødelig dose for kokain, da det synes å være svært individuelt hvor mye som skal til. Det antas generelt at en dødelig dose for de fleste voksne vil være over 1 g, men en rekke individer har dødd av så lite som 20-30 mg. Denne uforutsigbarheten kan muligens skyldes kokainets spesielle effekter på hjertet, som enkelte kan være mer sårbare for enn andre.
SKADELIGHET OVER TID
⦿⦿⦿⦿⦾ (Høy risiko)
Kokain fører til kraftig blodåresammentrekning, hvilket belaster alle endeorganer i kretsløpet ved å hemme blodtilførsel og øke blodtrykk. [2] Denne effekten kan enten ved bruk over tid eller overdose føre til blant annet hjerneblødning, lungeblødning, leversvikt, nyresvikt, hjertesvikt og hjerteinfarkt. [2,3] I hjertet blokkerer kokain også ionekanalene i muskelcellene, som gir hjerterytmeforstyrrelser og øker risikoen for infarkt ytterligere. Sniffing av pulverkokain kan over tid gjøre direkte skade på nesegangene og spiserøret idet gjentatt sammentrekning av blodårene fører til at vevet dør på grunn av manglende blodtilførsel. [4] En slik tilstand kan også oppstå i tarmen uavhengig av inntaksmåte, hvilket kan medføre at deler av tarmen må opereres bort. [4]
Bruk av kokain via injisering eller røyking belaster hjertet og kretsløpet enda mer, da nivåene av kokain i blodet stiger raskere. Man risikerer i tillegg alvorlige infeksjoner ved injisering, og risikoen for lunge- og luftveisproblemer øker betydelig ved røyking.[5] Det er ikke dokumentert samme skadevirkninger ved tradisjonell bruk av kokablader som ved bruk av pulverkokain. Dette kan skyldes at nivåene av kokain i blodet ikke blir høye nok eller stiger raskt nok til å ha like skadelig virkning. Man bør likevel unngå hyppig bruk og storinntak av kokablad dersom man har høy risiko for hjerteproblemer, samt unngå samtidig bruk av alkohol, tobakk eller koffein.
Ulovlig produsert kokain er ofte tilsatt andre aktive stoffer, som for eksempel fenacetin. Dette er et smerte- og feberstillende middel for dyr som kan skade nyrene og urinblæren og gir økt risiko for kreft og hjertesykdom. Kokain inneholder også ofte tetramisol, et medikament som tidligere ble brukt i behandling av leddgikt, men ble trukket tilbake grunnet bivirkninger. Stoffet brukes i dag som ormemiddel for husdyr, og tilsettes trolig kokain fordi det omdannes til det amfetaminliknende stoffet aminorex i kroppen. Tetramisol kan forårsake agranulocytose, en tilstand hvor kroppens produksjon av hvite blodceller svekkes og vanlige infeksjoner kan bli livstruende.[6] Risikoen for å utvikle agranulocytose er avhengig av dose og bruksfrekvens, og det kreves normalt enten regelmessig bruk av svært store mengder eller tilnærmet daglig bruk av kokain med tetramisol over en viss tid. Personer med genvarianten HLA-B27, som finnes hos cirka 10 prosent av befolkningen i Sør-Norge og 16 prosent i Nord-Norge, har imidlertid høyere risiko og utgjør inntil 50 prosent av dem som utvikler agranulocytose ved bruk av kokain med tetramisol.[7]
AVHENGIGHET
⦿⦿⦿⦿⦿ (Svært høy risiko)
Kokain regnes som et sterkt vanedannende rusmiddel, og cirka 17 prosent av brukerne utvikler avhengighet.[5] Risikoen for avhengighet avhenger likevel av konteksten stoffet brukes i, inntaksmåten og sårbarhet hos den enkelte. Hverdagsbrukere er mer utsatt enn festbrukere, og røyking og injisering er mer vanedannende enn inntak via nese eller munn. Ungdom og personer med dårlig impulskontroll, traumehistorikk eller sosial angst er tilsynelatende særlig sårbare for å bli avhengige av kokain. Kvinner er trolig også mer utsatt enn menn, da østrogen tilsynelatende forsterker kokains avhengighetsskapende effekter.[8] Kokain ser også ut til å være mer vanedannende ved samtidig bruk av tobakk, og tobakksbruk gir høyere risiko for å utvikle kokainavhengighet senere i livet.[9]
Kokainbruk kan endre fungeringen i hjernens belønningssenter over tid, og enkelte opplever at lysten på kokain kan trigges i bestemte situasjoner lenge etter eventuelle abstinenser. Abstinenssyndromet består vanligvis i lavt energinivå, konsentrasjonsvansker og tiltaksløshet, og depresjon er ikke uvanlig. Disse symptomene kan være milde og vare i bare noen dager etter mer kortvarig bruk, men blir sterkere og kan vare i flere måneder etter overdreven bruk over lengre tid. Kokain kan være fristende å bruke ofte, da det har kort virketid og kan oppleves prestasjonsfremmende. Dette gjør at man faller for fristelsen til å bruke stoffet i hverdagene, og etter hvert bruker daglig. Tradisjonell bruk av naturlig koka er ikke forbundet med problematisk avhengighet, men er trolig også vanedannende i noen grad.
KOGNITIVE PROBLEMER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Vanlige psykiske plager forbundet med kokainbruk er depresjon, eventuelt irritabilitet eller angst, typisk i forbindelse med abstinens eller bakrus. Sporadisk bruk av kokain i moderate doser fører sjelden til nevneverdige psykiske problemer, men bivirkninger som irritabilitet og kortvarig depresjon er ikke uvanlige. Overdrevet bruk av kokain kan hos enkelte individer medføre paranoia eller grandiose vrangforestillinger, samt psykotiske episoder. Risikoen for dette øker ved overdose eller sammenhengende bruk over lang tid.[10][11]
UØNSKEDE HENDELSER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
En del brukere blir aggressive i kokainrus, først og fremst ved kombinasjon med alkohol. Dette kan føre til krangling, vold eller annen atferd man senere angrer på.[12] Bruk av kokain i det daglige kan også føre til at man tar dårlige avgjørelser på grunn av overdrevet selvsikkerhet.
INTERAKSJONER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Kokain bør ikke kombineres med rus- eller legemidler som har betydelig MAOI-aktivitet, dvs. stoffer som hemmer enzymet monoaminoksidase. Dette gjelder først og fremst rusmidlene ayahuasca og changa (hvor det psykedeliske stoffet DMT kombineres med et MAOI-stoff for forlenget virkning), rusmidler i 2C-T-serien og atypiske antidepressiva som fenelzin og moklobemid. Slik kombinasjon kan føre til serotonergt syndrom, en potensielt livstruende tilstand hvor serotoninnivåene i hjernen blir for høye.
Man bør unngå å kombinere kokain med andre sentralstimulerende, da dette gir økt risiko for overoppheting og skade på hjernen. Kombinasjon med sentraldempende kan utsette en overdose av det sentraldempende stoffet til virkningen av kokainet går ut. Man bør derfor være oppmerksom på dosering dersom man bruker sentraldempende mens man er påvirket av kokain. Kombinasjon av kokain med tramadol frarådes, da det trolig kan føre til anfall.
Kombinasjon av kokain med cannabis ser ikke ut til å være spesielt skadelig, men kan føre til forvirring og angst under rusen, eventuelt psykosereaksjoner dersom man er sårbar for dette. I den grad man bruker kokain til tross for hjerteproblemer, bør denne kombinasjonen unngås – ettersom den kan gi kraftig pulsøkning.
Kombinasjon av kokain med psykedelika eller dissosiativer er som regel ikke problematisk så fremt man vanligvis tåler rusmidlene godt hver for seg. Dosene bør imidlertid reduseres, ettersom rusvirkningen kan være gjensidig forsterkende. Unngå å innta psykedelika på "nedturen" fra kokain, da det vil kunne prege opplevelsen negativt.