Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Giftighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner.
Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik.
AKUTT DØDELIGHET
⦿⦾⦾⦾⦾ (Svært lav risiko)
Det er ikke dokumentert overdosedødsfall av kratom uten samtidig bruk av andre rus- eller legemidler [3]. I motsetning til de fleste opioider, har kratom minimal innvirkning på respirasjon [7]. Det er også vanskelig å få i seg farlige mengder av, da det bitre plantematerialet gjør at man lett kaster opp. En gruppe amerikanske forskere kom i 2019 frem til at risikoen for å dø ved bruk av kratom var minst tusen ganger lavere enn risikoen for å dø av morfinliknende opioider [16].
SKADELIGHET OVER TID
⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Dyreforsøk tyder på at kratom er forholdsvis lite skadelig for kroppens organer, da daglig administrering av høye doser ikke er forbundet med større lever- eller nyretoksisitet enn man ser ved tilsvarende administrering av morfin [1,3]. Cellestudier tyder likevel på at mitragynin har kardiotoksiske effekter som muligens kan forårsake eller forverre hjerterytmeforstyrrelser [1,6]. Langvarig høyt forbruk kan da være problematisk, og personer med hjerteproblemer bør være særlig varsomme.
AVHENGIGHET
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Kratom er tilsynelatende mindre avhengighetsskapende enn klassiske opioider. Dette henger trolig sammen med måten virkestoffene i kratom aktiverer opioidreseptorene på, men kan også skyldes annen reseptoraktivitet [10,11]. Avhengighet av kratom forekommer likevel, og brått opphold etter langvarig høyt forbruk kan utløse opioidabstinenser [5]. Disse er imidlertid typisk langt mildere enn de man opplever etter tilsvarende bruk av klassiske opioider.
Kratom brukes av mange som substitutt for heroin eller andre sterke opioider for å døyve abstinenssymptomer [8,11].
KOGNITIVE PROBLEMER
⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Det er forsket lite på de langsiktige kognitive effektene av kratom-bruk, men generelt antas opioider å svekke kognitiv fungering i mindre grad enn mange sentraldempende rusmidler. Forskningen som er gjort, tyder på at kratom-brukere ikke har nevneverdig nedsatt kognitiv fungering i forhold til ikke-brukere [9]. Opioider har også generelt en antipsykotisk virkning (bortsett fra ved abstinens), og det spekuleres i at kratom kan ha særegne antipsykotiske virkemekanismer [10]. Samtidig finnes det rapporter om kratom-brukere som har utviklet psykotiske symptomer etter langvarig høyt forbruk, men årsakssammenhengene er her usikre. Muligens kan en eventuell årsakssammenheng med psykose skyldes kratoms sentralstimulerende virkning ved lavere doser og dets bruk til å fremme økt arbeidskapasitet [5].
UØNSKEDE HENDELSER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
På samme måte som annen opioidrus, kan sterk kratom-rus gjøre brukeren sløv og forhøye risikoen for ulykker. Opioider svekker imidlertid ikke dømmekraften i like stor grad som enkelte andre sentraldempende rusmidler, og høye doser gjør typisk brukeren rolig. Dermed er risikoen for å finne på noe farlig i sterk kratom-rus relativt lav.
Ved bruk av kratom i lavere doser, rapporterer mange en mild sentralstimulerende effekt på linje med kaffe. Dette forhøyer neppe risikoen for ulykker, kanskje heller tvert imot. Det er derimot en viss fare for at de som bruker kratom i sentralstimulerende doser, kan ende opp med å yte over evne som følge av at kombinasjonen av sentralstimulering og smertedemping lar dem jobbe mer [5]. Dette innebærer da samme forhøyede risiko for utbrenthet som ved daglig bruk av andre milde sentralstimulerende og smertestillende, og risikoen forhøyes trolig ytterligere hvis flere stoffer – koffein, ADHD-medisiner, reseptfrie smertestillende – brukes i tillegg.
Noe forskning tyder på at kratom kan senke krampeterskelen, og personer med epilepsi har fått anfall etter bruk av kratom [15].
INTERAKSJONER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Siden kratom primært fungerer som et opioid, kan det være farlig å kombinere med sentraldempende rusmidler. Dette gjelder særlig alkohol og GHB/GBL, men også benzodiazepiner, z-hypnotika og gabapentinoider. Risikoen for dødelig overdose er imidlertid trolig lavere ved bruk av kratom enn ved bruk av klassiske opioider.
Kratom bør helst ikke brukes i kombinasjon med stoffer som senker krampeterskelen, da kratom trolig kan utløse epileptiske anfall hos predisponerte individer [15].
Siden kratoms interaksjoner med ulike medisiner ikke er godt kartlagt, bør man generelt være varsom dersom man står på medisiner fast, og da helst ikke bruke kratom regelmessig. Det er dokumentert at kratom hemmer CYPD26, og det bør derfor ikke kombineres med medisiner som brytes ned av dette enzymet [18].