NitazenerNitazener, også kalt nitazenanaloger eller benzimidazolopioider, er en gruppe potente syntetiske opioider som ble syntetisert på 50-tallet av det sveitsiske legemiddelselskapet CIBA. De ble utforsket som alternativ til morfin, men ble forkastet da de hadde et smalere terapeutisk vindu og minst like stort avhengighetspotensial.
Nitazener dukket for alvor opp på det illegale markedet først i 2019, antakelig som en konsekvens av at mange fentanylanaloger var blitt regulert som narkotika internasjonalt.
De ulike nitazenene har til dels ulik effektprofil og styrke. Nedenfor følger en oversikt over noen kjente nitazener og deres styrke sammenliknet med morfin:
Flunitazen og metodesnitazen: 1x
Nitazen: 2x
Klonitazen: 3x
Butonitazen: 5x
Menitazen: 10x
Etazen: 70x
Metonitazen: 100x
Protonitazen: 200x
Isotonitazen: 500x
Etonitazen, etonitazepyn, n-desetylisotonitazen: 1000x
(Disse styrkesammenlikningene må tolkes med stor varsomhet, da forskningsgrunnlaget er begrenset, og de ulike effektene – som smertedemping, respirasjonsdemping, sedasjon og rusfølelse – ikke nødvendigvis følger hverandre på samme måte ved økning eller reduksjon av dosen som ved bruk av morfin. Forholdstallene vil dermed kunne bli svært ulike avhengig av hvilken av disse effektene som vektlegges.)
Nitazenene varierer ikke bare i styrke, men til dels også i effektprofil. Mens en rekke av de mer potente nitazenene er sterkt respirasjonsdempende, er enkelte av de mindre potente mindre respirasjonsdempende når det brukes doser som er sammenliknbare med hensyn til smertedemping. Liknende variabilitet ses for toleranse, som i liten grad utvikles for visse nitazener, men utvikles svært raskt og i betydelig grad for andre nitazener.
I tillegg virker inntaksmåten å ha betydning for effektprofilen til enkelte nitazener. Mens en rekke nitazener er respirasjonsdempende ved alle utprøvde inntaksmåter, tyder eldre kliniske forsøk på at klonitazen er respirasjonsdempende i smertedempende doser når det injiseres intravenøst, men ikke når det injiseres subkutant eller intramuskulært. Bildet kompliseres også ytterligere av at biotilgjengeligheten ved ulike inntaksmåter kan variere betydelig fra ett nitazenstoff til et annet.
Siden styrkeangivelsene i litteraturen er svært omtrentlige, og effektforskjellene ikke er godt kartlagt, er det umulig å gi forsvarlige råd om hvordan de ulike nitazenene doseres.
Mye tyder på at noen nitazener har en enda sterkere respirasjonsdempende effekt enn fentanyl. I én studie gjort på kaniner, forårsaket n-desetylisotonitazen (som både er en aktiv metabolitt av isotonitazen og selges som ferdig syntetisert rusmiddel) kraftigere og mer langvarig respirasjonsdemping enn fentanyl ved sammenliknbare doser. Dette tilsier i så fall høyere risiko for død eller hjerneskade ved nitazenoverdoser.
Nitazener blir i dag ofte solgt som andre opioider på det illegale markedet, og mange falske oksykodon- og oskymorfontabletter med innhold av protonitazen og metonitazen ble beslaglagt i Nord-Europa i 2022 og 2023. Mange nordmenn har de siste årene dødd av nitazenopioider, i flere tilfeller som følge av tabletter som ble solgt som andre stoffer.
Tryggere Ruspolitikks analysetjeneste i Oslo kan påvise nitazenopioider i klinisk relevante konsentrasjoner med flere ulike analysemetoder.