Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Giftighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner.
Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik.
AKUTT DØDELIGHET
⦿⦾⦾⦾⦾ (Svært lav risiko)
Katinon har tilsynelatende lavere akutt toksisitet enn andre amfetaminstoffer, og forskere har hittil ikke klart å identifisere en typisk dødelig dose i dyreforsøk.(2) Det er heller ikke dokumentert overdosedødsfall fra bruk av khat blant mennesker. Antakelig er det svært vanskelig å få i seg en dødelig dose katinon ved bruk av planten, men personer med hjerteproblemer eller høyt blodtrykk bør likevel være varsomme på grunn av virkestoffenes kardiovaskulære effekter.
SKADELIGHET OVER TID
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Bruk av khat er statistisk forbundet med økt risiko for blant annet diabetes, hjerteinfarkt, skrumplever og visse krefttyper. (4,1) Årsakssammenhengene er imidlertid usikre, da personer med høyt khat-forbruk ofte lever usunt på flere måter, og khat dessuten ofte brukes i kombinasjon med koffein, tobakk og/eller alkohol.
Spesifikk forskning på khat og diabetes tyder på at khat ikke har negativ innvirkning på blodsukkeret hos friske personer, men muligens har det hos personer som allerede har utviklet diabetes. (7-9) Økningen i risiko for skrumplever og kreft ved bruk av khat kan også i noen grad skyldes at planten ofte behandles med giftige sprøytemidler. Mengdene av disse sprøytemidlene på bladene er ofte høyere enn det som anses forsvarlig, og mange brukere skyller ikke bladene før de tygger dem. (16-18)
I likhet med visse tesorter, har khat et høyt innhold av tanniner. Disse virker astringerende på vevet i munnen, svelget og mage-tarmkanalen. Dette betyr at vevet trekker seg sammen, blir tørrere og får dårligere blodtilførsel. Ved høyt forbruk av khat over tid kan dette føre til blant annet magekatarr, forstoppelse og redusert effekt av orale legemidler.(1) I munnhulen kan det også føre til tannproblemer og keratose (vevsforandringer), og i noen studier er keratose i munnhulen blitt påvist hos mer enn halvparten av khat-brukere (6) Det er uklart i hvilken grad slike vevsforandringer utvikler seg videre til kreft, men dette kan ikke utelukkes. (5) Khat-tygging er også sterkt forbundet med utvikling av hemoroider, og én studie fra 2025 av cirka 1500 kroniske brukere fant seksdoblet risiko for dette etter justering for andre faktorer.(10)
AVHENGIGHET
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Khat antas å stimulere til frigjøring av dopamin i hjernens belønningssenter på noenlunde samme måte som amfetamin, og katin aktiverer også disse dopaminerge kretsene i noen grad. (15) Khat-rusens korte virketid og behovet for hyppig redosering bidrar i utgangspunktet til å forhøye risikoen for avhengighet, men den lave mengden virkestoff i planten begrenser både rusen og avhengighetens intensitet. Khat-avhengighet beskrives derfor i litteraturen som mer psykologisk enn fysiologisk, og vanligvis moderat i intensitet. (1,11,12)
Avhengighetsrisikoen ved bruk av khat er også i stor grad betinget av bruksmønsteret; i mange kulturer brukes khat daglig, ikke ulikt kaffe. Dette medfører høyere risiko for å utvikle avhengighet enn sporadisk bruk ved spesielle anledninger. Samtidig finner noen studier tegn til avhengighet hos personer som oppgir å bruke khat kun 1-2 ganger i uken, men dette er først og fremst personer som tygger khat i veldig mange timer av gangen. (11) Traumehistorikk påvirker også risikoen for å utvikle avhengighet, og det ses vesentlig høyere forekomst av avhengighet blant khat-brukere i mer krigsherjede populasjoner.(28)
KOGNITIVE PROBLEMER
⦿⦿⦿⦾⦾ (Moderat risiko)
Siden katinon er et sentralstimulerende og amfetaminliknende stoff, er hovedrusvirkningen normalt kognitivt skjerpende, mens ettervirkningene etter rusen kan være mildt kognitivt svekkende.(13) Sterk nok sentralstimulerende rus kan imidlertid svekke dømmekraften og feilkontrollen. En rekke tverrsnittsstudier finner forhøyet risiko for ulike psykiske problemer blant personer som har et høyt khat-forbruk, inkludert rusutløste psykoser, men disse studiene kan ikke si noe om en eventuell årsakssammenheng, og sammenhengen ses ikke for personer som har et moderat forbruk. (12) Det er grunn til å tro at risikoen for kognitive og psykiske problemer ved bruk av khat arter seg som for bruk av andre amfetaminstoffer, og avhenger av dosering, bruksfrekvens og personlige sårbarhetsfaktorer. På samme måte som for avhengighet, synes særlig traumehistorikk å være av betydning for risikoen for å utvikle psykose ved rusmiddelbruk – i tillegg til genetiske risikofaktorer.
UØNSKEDE HENDELSER
⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Siden khat er sentralstimulerende, er det liten fare for tap av bevissthet eller motorisk kontroll ved bruk av khat, men sterk rus og rusutløste psykoser kan føre til ukritisk eller irrasjonell oppførsel. Personer som lett blir aggressive ved bruk av sentralstimulerende rusmidler, kan trolig også bli det ved bruk av khat. I en metaanalyse av flere studier fra Etiopia var khat-bruk hos partner forbundet med litt mindre enn dobbel risiko for vold i nære relasjoner (1,73x), mens alkoholbruk hos partner var forbundet med mer enn dobbel risiko (2,19x).(20) (Feilmarginene overlappet imidlertid, og risikoestimatet for khat-bruk hadde i tillegg lav statistisk signifikans.)
Ved tygging av khat er det lett å sette bladene i halsen grunnet kombinasjonen av munntørhhet, svelging av saftene og den store mengden blader som tygges av gangen. Mindre kvelningsepisoder kan derfor forekomme relativt hyppig ved tygging av khat, og kvelningsdødsfall er også kjent.(19)
INTERAKSJONER
⦿⦿⦾⦾⦾ (Lav risiko)
Khat bør ikke kombineres med monoaminoksidasehemmere (MAOI). Dette inkluderer blant annet legemidler som moklobemid (Fenelzin), harmala-alkaloidene i DMT-blandinger som ayahuasca og changa og det psykoaktive plantekosttilskuddet rosenrot (rhodiola rosea).
Khat bør heller ikke kombineres med rus- og legemidler som brytes ned av CYP2D6-enzymet, da dette kan forsterke effekten av disse stoffene. (1)
Varsomhet bør utvises ved kombinasjon av khat med cannabis, da dette trolig kan forhøye risikoen for psykose hos sårbare individer. (14)