Råd til foreldre
Hva kan foreldre gjøre for å forebygge rusproblemer?

I denne teksten får du konkrete råd om hva du kan gjøre for å redusere risikoen for at barnet ditt utvikler et problematisk forhold til rus.
1. Vær tidlig ute

Det viktigste vi som foreldre kan gjøre for å forebygge rusproblemer hos barna våre, er å sørge for at de har det godt med seg selv og er rustet til å takle livet. Dette handler først og fremst om å møte barnas grunnleggende omsorgs- og trygghetsbehov, men også om å utvikle gode strategier for følelsesregulering og stressmestring, å sørge for at de har et godt sosialt nettverk, og å sørge for at de får hjelp med eventuelle problemer før disse vokser seg for store. Jo bedre utgangspunkt barna kan få, desto bedre vil de som regel klare seg.
2. Vær varm

Barn av foreldre med en "varm" foreldrestil har lavere risiko for rusmiddelbruk når de blir eldre. Denne foreldrestilen kjennetegnes av at foreldrene snakker til barnet i en vennlig tone og er oppmuntrende, roser barnet ofte for ønsket atferd og tilbyr følelsesmessig støtte når barnet har det vanskelig. Tydelige grenser og forventninger kan også ha positive effekter, men er ingen erstatning for varme og har ingen dokumentert tilleggseffekt når det kommer til rusmiddelbruk.
3. Vær interessert

Å være nysgjerrig på barna og lytte til det de har på hjertet helt fra de er små, gjør det lettere å bygge en sterk barn-foreldrerelasjon. Dette er en av de viktigste beskyttelsesfaktorene i et barns liv. Å vokse opp i en lyttende familie der alle kan uttrykke sine meninger og følelser fremfor å holde ting inne i seg, er også forbundet med redusert risiko for rusmiddelbruk senere i livet. En lyttende og åpen tilnærming gir også bedre oversikt over hva som foregår i barnas liv, og det kan også gjøre det lettere å prate om sex.
4. Vær informert

Du trenger ikke være en rusekspert for å snakke med barnet ditt om rus når den tid kommer. Det kan likevel være lurt å lese seg opp om ulike rusmidler for å forstå viktige forskjeller og nyanser – helst før barnet begynner å finne informasjon om rusmidler selv. Unngå å fokusere for mye på bestemte rusmidler i samtaler med barnet, med mindre barnet spør konkret. For mye informasjon av denne typen kan pirre barnet nysgjerrighet. Det kan holde lenge å gi generelle forsiktighetsråd, som å unngå å prøve et stoff man ikke er helt sikker på hva er eller gjør, eller å unngå å bli så full at man tar avgjørelser man vil angre på.
5. Vær troverdig

Unngå å overdrive farene ved rusmidler. Skremmekampanjer og anti-narkotikaforedrag med politifolk har historisk hatt tvilsom effekt på unges rusmiddelbruk, og i noen tilfeller kan de ha virket mot sin hensikt. Å fremstille alle ulovlige rusmidler som farligere enn alkohol, er heller ingen god idé, da unge fort finner ut at det ikke er sant. Det kan da være bedre å si at noen rusmidler er farligere enn andre, men at alle rusmidler kan være farlige nok hvis de for eksempel doseres feil, hvis de kombineres med alkohol, eller hvis man bare er uheldig og tåler dem veldig dårlig. Det er også greit å minne om at alkohol er svært skadelig selv om det er lovlig, at unge hjerner tar større skade av rusmiddelbruk, og at bruk av ulovlige stoffer uansett kan føre til problemer med politiet eller farlige kriminelle miljøer.
6. Vær et godt forbilde

Hvis du vil at barnet ditt skal ha et sunt forhold til rus, er det en fordel om du også har dette selv. Selv om du ikke ruser deg når barnet ditt er til stede, kan en livsstil med mye festing bli vanskelig å skjule etter hvert som barnet blir eldre og forstår mer. Å være et forbilde, handler dessuten ikke først og fremst om hva barnet ditt ikke ser deg gjøre, men om hva barnet ditt ser deg gjøre. Ved å feste lite og ha mer overskudd i hverdagen, kan du fylle fritiden med aktiviteter som viser barnet ditt at det finnes mye annen moro i livet enn fest og fyll.
7. Vær en trygg havn

Uansett hvilke forventninger du stiller til barnet ditt, må barnet vite at det alltid er trygt å komme til deg hvis uhellet først er ute – enten det er snakk om rusmiddelbruk eller andre/mer alvorlige ting. I slike situasjoner må barnet kunne regne med hjelp og ikke straff. Sørg også for at barnet vet at det er bedre å ringe etter ambulanse én gang for mye enn å ringe for sent, enten noen har drukket for mye alkohol eller tatt et ulovlig stoff.
Relaterte artikler