Rusopplysningen bruker en femtrinns risikoskala med verdier fra "svært lav" til "svært høy" innen seks kategorier: 1. Akutt dødelighet. 2. Giftighet over tid. 3. Avhengighet. 4. Kognitive problemer. 5. Uønskede hendelser. 6. Interaksjoner. Verdiene er basert på en skjønnsmessig helhetsvurdering av tilgjengelig kunnskap og må kun ses som veiledende. De er også relative, slik at "svært lav risiko" ikke betyr at noe er ufarlig. Risikoskalaen tar utgangspunkt i normalindivider; rus- og legemidler som tolereres godt av de aller fleste, kan likevel være farlige for noen. Den tar også utgangspunkt i normal bruk; rusmidler som er skadelige ved en viss type bruk, men sjelden brukes slik, regnes som mindre skadelige enn tilsvarende skadelige rusmidler som ofte brukes slik. AKUTT DØDELIGHET ⦿⦿⦿⦾⦾
(Moderat risiko) Alkoholoverdose kan føre til pustestans og død, og høyere alkoholpromille enn 3,5 medfører høy risiko for dødelig forgiftning for de fleste. Risikoen avhenger likevel av individuell toleranse, hvor raskt alkoholen inntas og hvor konsentrert den er, samt av alderen og helsen til den som drikker.[1] Tenåringer som ikke har mye erfaring med alkohol, kan i noen tilfeller få alvorlige forgiftningsreaksjoner og nedsatt pusteevne uten at alkoholpromillen overstiger 1,0.[2]
Obduksjonsstudier av personer som har omkommet i plutselig hjertedød – altså hjertestans grunnet uoppdaget hjertesykdom – finner ofte spor av større enkeltinntak av alkohol i timene før dødstidspunktet. [3] Dette kan henge sammen med hjerterytmeforstyrrelser som oppstår mot slutten av alkoholrusen, men det er fremdeles uklart om alkoholbruk forhøyer risikoen for plutselig hjertedød på befolkningsnivå, da ulike studier kommer til ulike konklusjoner.[4,5]
SKADELIGHET OVER TID ⦿⦿⦿⦿⦿
(Svært høy risiko) Ifølge Verdens helseorganisasjon stod alkohol for 2,6 millioner dødsfall i 2019, de fleste grunnet sykdom som følge av langvarig høyt alkoholforbruk.[6] Etanol er et løsemiddel som gjennomsyrer kroppen og skader de fleste organer og vev, først og fremst ved å skape reaktive oksygenforbindelser som svekker mitokondriefunksjon og skaper inflammasjon.[7] Selv om etanol i seg selv er giftig, skyldes størstedelen av skadene trolig metabolitten acetaldehyd.[8]
Alkohol belaster særlig leveren. Hyppig alkoholbruk fører lett til fettlever (steatose), en reversibel tilstand der leverens evne til å bryte ned alkohol og andre giftstoffer svekkes. Fortsetter man å drikke jevnlig med denne tilstanden, kan den utvikle seg videre til leverbetennelse (hepatitt) og leverfibrose, som innebærer ytterligere svekkelse av leverfunksjonen, og til slutt skrumplever (cirrhose), som er irreversibelt. I tillegg til å kunne føre til død via leversvikt, er skrumplever den ledende årsaken til leverkreft i verden, og det antas at mellom 20 og 50 % av alle skrumplevertilfeller skyldes alkoholbruk.[9]
Alkohol er kreftfremkallende, og Verdens helseorganisasjon anslår at 4,4 % av krefttilfeller på verdensbasis skyldes alkoholbruk.[6] Ifølge amerikansk statistikk er andelen størst for munn- og strupekreft, leverkreft, brystkreft og tarmkreft. Den absolutte forekomsten er likevel størst for brystkreft og tarmkreft, siden disse krefttypene er vanligere.[10] For brystkreft og munn- og strupekreft øker risikoen tilsynelatende ved ethvert inntak, mens risikoen for tarm- og leverkreft øker ved inntak av henholdsvis mer enn to og mer enn tre alkoholenheter per dag. Inntak av inntil to enheter per dag ser imidlertid ut til å redusere risikoen for nyrekreft.[11]
Alkohol har en rekke skadelige effekter på hjerte-karsystemet, men den samlede effekten avhenger av totalforbruk, bruksmønster og kjønn. For kvinner øker risikoen for høyt blodtrykk ved inntak av mer enn to alkoholenheter per dag, mens den for menn øker ved ethvert forbruk. Risikoen for hjerneblødning øker ved ethvert forbruk for begge kjønn, og muligens mer ved store enkeltinntak. Risikoen for iskemisk infarkt
reduseres tilsynelatende ved inntak av inntil to alkoholenheter per dag, i hvert fall for kvinner, men den øker ved høyere forbruk, og muligens også ved store enkeltinntak og lavt totalforbruk. Risikoen for atrieflimmer (en type hjerterytmeforstyrrelse) øker også ved inntak av mer enn to enheter per dag, og allerede ved inntak av mer enn fem enheter per uke ifølge enkelte studier.[4,12]
Høyt alkoholforbruk kan over tid føre til feilernæring og mangelsykdommer ved å redusere opptak av vitamin B1 (tiamin), B9 (folat), B12 og C.[9] Det kan også forårsake beinskjørhet (osteoporose), selv om alkoholbruk i noen studier er forbundet med høyere beintetthet hos eldre kvinner.[8] Høyt alkoholforbruk kan også føre til nedsatt fruktbarhet hos begge kjønn og skade arvestoff som videreføres til barnet.[13,14] Svært høyt alkoholforbruk forhøyer også risikoen for type 2-diabetes, men inntak av mindre enn fem enheter per dag ser ut til å ha en beskyttende effekt blant kvinner som ikke har asiatisk opphav.[15]
Selv om et lavt alkoholforbruk tllsynelatende kan redusere risikoen for visse sykdommer isolert sett, finner en stor metaanalyse fra 2018 at den alkoholrelaterte dødeligheten øker hvis forbruket overstiger 0,8 enhet per dag i snitt.[16] Risikoen øker i tillegg eksponentielt: Hvis et forbruk av to alkoholenheter per dag dobles til fire, dobles også den alkoholrelaterte dødeligheten, men firedobles forbruket fra to til åtte enheter,
sekstendobles dødeligheten.[17]
Mange studier finner at den
generelle dødeligheten – altså risikoen for å dø uansett årsak –
reduseres ved inntak av inntil én eller to alkoholenheter per dag i snitt, og at økning ikke ses før forbruket overstiger et par enheter per dag. En metaanalyse fra 2024 finner imidlertid at dette kan forklares med at studiene ikke har ekskludert dem som har sluttet å drikke på grunn av sykdom, og at også den generelle dødeligheten øker ved ethvert ytterligere inntak når man justerer for dette.[18]
En "hvit" måned (fire ukers fullstendig avhold fra alkohol) reduserer en rekke biologiske indikatorer på kumulativ alkoholskade, men lengre pauser enn dette kan også være nødvendige for fullstendig restitusjon, særlig etter langvarig høyt forbruk. Det er ukjent hvor stor langsiktig helsegevinst midlertidige pauser fra alkohol har, men det er grunn til å tro at de i hvert fall kan bidra til å forebygge utvikling av alvorlig leversykdom.[19-21]
Noen grupper tar større skade av alkohol enn andre, og alkoholbruk kan se ut til å forhøye både generell og kardiovaskulær dødelighet mer hos personer som har dårlig psykisk helse.[22] Alkohol kan også ha større negativ eller positiv samlet helseeffekt på enkeltindivider enn forskningen finner på befolknings- og gruppenivå, avhengig både av hvilken individuell genetisk og miljømessig risiko individene har for ulike sykdommer og hvordan kroppene deres reagerer på alkohol.
AVHENGIGHET ⦿⦿⦿⦿⦾
(Høy risiko) Alkohol er et rusmiddel med høy avhengighetsrisiko og et abstinenssyndrom som kan fremkalle alvorlige og behandlingstrengende epileptiske anfall.[8] Verdens helseorganiasjon (WHO) anslår at litt over 5 % av voksne på verdensbasis og litt over 8 % i høyinntektsland har en alkoholbrukslidelse, og Folkehelseinstituttet (FHI) anslår at andelen i Norge ligger et sted mellom 5 % og 8 %.[23,24] En høyere andel vil imidlertid oppfylle diagnosekriteriene i løpet av livet, og en eldre amerikansk studie anslår at cirka 15 % av alkoholbrukere utvikler avhengighet.[25] Alkoholens høye sosiale tilgjengelighet og unike rolle i samfunnet kan gjøre det vanskelig for mange å holde seg unna alkohol. Alkohol påvirker også mange ulike systemer i hjernen og likner flere rusmidler i virkning, slik at det finnes flere farmakologiske "veier" til avhengighet for alkohol enn for andre rusmidler.[26] Mens personer med sosial angst kan være mer sårbare for alkoholens angstdempende virkning, kan personer med en traumatisk barndom og/eller variasjon i visse opioidreseptorgener være mer sårbare for alkoholens opioide virkning.[27-29] Siden mer enn halvparten av risikoen for alkoholavhengighet kan være arvelig, bør personer med alkoholproblemer i sin nære familie være svært forsiktige med alkohol.[23]
KOGNITIVE PROBLEMER ⦿⦿⦿⦾⦾
(Moderat risiko) Alkohol er skadelig for hjernen, særlig ved store enkeltinntak, og det ses større reduksjoner i hjernevolum med alderen ved høyere alkoholforbruk. [30,31] Nøyaktig hvilke måter alkohol skader hjernen på, er ikke godt kartlagt, men store enkeltinntak ser blant annet ut til å endre blod-hjernebarrièrens fungering og øke nevroinflammasjon fra toksiner i blodet.[32] Høyt alkoholforbruk medfører også forhøyet demensrisiko i de fleste studier, men enkelte studier finner en beskyttende effekt av lavt forbruk.[33] Denne beskyttelsen forsvinner imidlertid når forbruket overstiger et par enheter per dag, og i noen studier ses den ikke i det hele tatt. [34] Gjentatte store enkeltinntak av alkohol i ung alder, enten hyppig eller sporadisk, kan også ha varige negative effekter på hjernens utvikling og fungering.[35]
Høyt alkoholforbruk forhøyer risikoen for angst og depresjon. En gjennomgang av data fra den såkalte Nord-Trøndelagstudien finner riktignok lavere risiko ved moderat alkoholforbruk enn ved avhold, men denne forskjellen er ikke statistisk signifikant hvis man ekskluderer de avholdne som har hatt et høyt alkoholforbruk tidligere.[36] En stor studie av data fra Canada finner at en slik justering også eliminerer alkoholens beskyttende effekt mot depresjon hvis diagnosekriteriene for alvorlig depresjon benyttes. Denne studien finner også at det er antallet store enkeltinntak som har størst innvirkning på risikoen for depresjon.[37] I en livskvalitetsstudie blant innbyggere i Hong Kong stod det best til med dem som ikke drakk, og de moderate alkoholbrukerne som hadde sluttet å drikke, hadde fått det bedre.[38]
Høyt alkoholforbruk kan føre til en rekke ulike psykosetilstander. Den vanligste av disse er
delir (også kalt delirium tremens), en forbigående abstinensutløst psykosetilstand preget av vrangforestillinger, hallusinasjoner og skjelving. Den nest vanligste er
hallusinose, som kan likne delir, men skiller seg fra det blant annet ved å være mer langvarig, mer preget av hørselshallusinasjoner og mindre preget av skjelving.[39] Langvarig høyt alkoholforbruk kan også føre til Korsakoffs psykose, som forårsakes av redusert opptak av vitamin B1 (tiamin) og kjennetegnes av problemer med hukommelsen og lagring av ny informasjon.[9]
Kortvarige psykoser kan også oppstå akutt etter inntak av små mengder alkohol, også hos ellers friske personer. Denne psykosetilstanden ble tidligere kalt
patologisk eller
idiosynkratisk alkoholrus og kjennetegnes av vrangforestillinger eller hallusinasjoner, utagerende og ofte voldelig atferd og etterfølgende hukommelsestap. Den ble til slutt fjernet som selvstendig diagnose ved innføringen av diagnosemanualen DSM-IV i 1994. I dag vil derfor slike reaksjoner på alkoholinntak vanligvis kodes som alkoholrus i legevaktjournalen – i de tilfellene hvor de varer lenge nok, eller får alvorlige nok konsekvenser til at helsevesenet blir involvert.[40]
UØNSKEDE HENDELSER ⦿⦿⦿⦿⦿
(Svært høy risiko) Alkoholbruk forhøyer risikoen for ulykker, og alkoholforårsakede personskader utgjør omkring 10 % av den globale sykdomsbyrden knyttet til alkohol.[6] Selv relativt moderat alkoholinntak kan vesentlig svekke psykomotorisk kontroll, oppmerksomhet, reaksjonstid, selvkontroll, arbeidsminne og dømmekraft. Risikoen for enhver personskade dobles allerede ved inntak av to alkoholenheter på kort tid, og risikoen for å bli skadet i en trafikkulykke 50-dobles ved inntak av ti enheter.[41] Nyere forskning viser at kjøreevnen kan svekkes ved lavere alkoholpromille enn 0,2, og
bakrus uten målbar alkoholpromille kan føre til samme grad av svekkelse som en alkoholpromille på inntil 0,8.[42,43] (I Norge er det straffbart etter vegtrafikkloven § 21 første ledd å kjøre bil mens kjøreevnen er svekket av bakrus.)
Alkohol er det rusmiddelet som er sterkest forbundet med aggresjon og vold. I Norge blir alkohol påvist hos halvparten av alle voldssiktede som fremstilles for blodprøve ved pågripelse, og i 60 % av disse tilfellene blir ingen andre rusmidler eller rusgivende legemidler påvist i blodet.[44] Det anslås at minst halvparten av alle voldslovbrudd på verdensbasis involverer alkoholrus.[45] Alkohol er ett av svært få rusmidler som har en dokumenterbar aggresjonsfremmende effekt hos normalindivider. Denne effekten er doseavhengig, og sannsynligheten for å reagere med aggresjon eller vold øker markant når promillen overstiger 1,0. Denne effekten kan skyldes at alkohol svekker impulskontrollen og forståelsen av situasjoner og andres intensjoner, samtidig som det både forsterker følelsesmessige reaksjoner og demper frykten for konfrontasjoner. Effekten synes likevel å være størst for dem som er mest aggressive i utgangspunktet, og risikoen er høyest for dem som drikker mest og oftest. Samtidig skjer men mer enn halvparten av all alkoholrelatert vold blant dem som ikke er spesielt aggressive og kun drikker sporadisk.[44]
Alkoholens virkning på brukerens dømmekraft gjør at evnen til å kontrollere inntaket svekkes etter hvert som promillen stiger. Sammen med rusens korte varighet og behovet for relativt hyppig redosering, gjør dette alkohol lett å feildosere sammenliknet med enkelte andre rusmidler. Uerfarne alkoholbrukere bør derfor ha et bevisst forhold til hvor mye de har tenkt å drikke i løpet av en kveld før de begynner å drikke, og helst ta grep som sørger for at denne planen overholdes.
INTERAKSJONER ⦿⦿⦿⦿⦿
(Svært høy risiko) Alkohol har mange problematiske interaksjoner med andre rusmidler og legemidler, hvorav noen kan være svært farlige. Man kan undersøke interaksjoner med lovlige legemidler ved å bruke interaksjonssøket til
Direktoratet for medisinske produkter.
Alkohol må aldri kombineres med opioider. Dette er forbundet med høy risiko for overdose, kvelning ved oppkast i bevisstløs tilstand og pustestans.[46-47] Dette gjelder også buprenorfin og andre opioider som ikke har betydelig respirasjonsdempende virkning alene, og kombinasjon med alkohol kan gjøre det svært vanskelig å reverse buprenorfinoverdoser med nalokson.[48] Hyppig alkoholbruk ser i tillegg ut til å motvirke utvikling av toleranse for opioiders respirasjonsdempende virkning.[49] Det er også fare for overdose og i verste fall død hvis større mengder alkohol kombineres med GHB eller GBL, og kombinasjon med benzodiazepiner, z-hypnotika eller gabapentinoider kan også forsterke alkoholens rusvirkning på uheldige og potensielt farlige måter.[51-53]
Alkohol bør helst ikke kombineres med ketamin eller andre dissosiativer, og i hvert fall ikke i høye doser. Denne rusmiddelkombinasjonen kan gjøre brukeren desorientert og ute av stand til å ta vare på seg selv, og man kan også kaste opp hvis man ikke er bevisst nok til å reagere.[54]
Kombinasjon av alkohol med sentralstimulerende stoffer gjør i utgangspunktet at man merker mindre av alkoholens sentraldempende virkning frem til den sentralstimulerende virkningen avtar. Dette kan føre til at man drikker for mye og plutselig blir veldig full når det sentralstimulerende stoffet slutter å virke, særlig ved bruk av sentralstimulerende med kortere virketid. Sterke sentralstimulerende kan tilsynelatende redusere den kognitive svekkelsen fra alkohol ved lav promille, men muligens ikke ved høyere promille.[55,56]
Samtidig bruk av alkohol og kokain fører til dannelse av stoffet
kokaetylen i leveren. Dette stoffet er relativt likt kokain i rusvirkning, men mer potent og tilsynelatende enda farligere for hjertet. Epidemiologisk forskning finner 18-25 ganger høyere risiko for plutselig død hos kokainbrukere som også har kokaetylen i kroppen, og funn av kokaetylen er også forbundet med hyppigere forekomst av hjertestans og hjertemuskelskade.[57]
MDMA kan være farligere å kombinere med alkohol enn andre sentralstimulerende. Dette skyldes først og fremst risikoen for overoppheting ved bruk av MDMA, som forhøyes ved kombinasjon med alkohol, men også at både alkohol og MDMA belaster leveren ved høye doser.[58]
Kombinasjon av alkohol med cannabis er i utgangspunktet ikke spesielt farlig, men kan føre til ubehagelig forsterket cannabisrus.[59] Hvis man vil unngå denne effekten ved samtidig bruk av cannabis og alkohol, bør man innta cannabis før alkohol og deretter drikke i sakte tempo.