Farmakologi og rusvirkningSelv om mange av de semisyntetiske cannabinoidene har vært kjent og beskrevet i forskningen lenge, er det blitt gjort lite forskning på farmakologien til de fleste av disse stoffene, og studier med menneskelige forsøkssubjekter er knapt blitt utført. Kunnskapen om stoffenes farmakologi er dermed i stor grad basert på teoretisk analogi fra andre cannabinoider, begrenset preklinisk forskning og brukerrapporter.
Bildet kompliseres videre av at semisyntetiske cannabisprodukter typisk inneholder flere ulike cannabinoider, slik at det normalt er snakk om en
polyfarmakologisk virkning. Typisk fremstilling av Δ
8-THC fra CBD produserer for eksempel også en viss mengde Δ
7-, Δ10,- og Δ
11-THC som normalt blir værende i sluttproduktet. (6) Forskning på de isolerte effektene av hvert stoff har dermed begrenset praktisk verdi, ettersom de ulike cannabinoidene kan interagere og modulere hverandres virkning.
I tillegg kan brukerrapporter være misvisende, da semisyntetiske cannabisprodukter ikke nødvendigvis inneholder det som står på emballasjen. Dette skyldes dels at de ulike isomerene er såpass like kjemisk at den korrekte stoffsammensetningen ikke engang fanges opp med relativt avanserte analysemetoder. Kvalitetskontrollen er derfor ofte mangelfull, om ikke helt fraværende.(12,6)
Alt dette gjør det vanskelig å si mye om de farmakologiske egenskapene til de ulike semisyntetiske cannabinoidene per dags dato. Noen funn kan likevel neves:
- Δ8-THC synes å virke svært likt Δ9-THC, men er muligens noe mindre potent. (7)
- THCP synes å være vesentlig mer potent enn THC og settes i sammenheng med ett tilfelle av selvmord begått i rusutløst psykose. (9,11)
- 9-β-HHC virker å gi vesentlig sterkere rus enn 9-α-HHC. Blandingsforholdet mellom disse to epimerene kan variere kraftig i HHC-produkter. (1,8)